Varför är Trollet elakt egentligen?
I denna bok återberättas den klassiska sagan om Bockarna Bruse, fast ur Trollets perspektiv. Vad händer när man inte får vara med och leka, utan att man förstår varför? Då blir man arg. JÄTTEARG! Man bestämmer sig för att bli elak i alla sina dagar! Men vad händer när ilskan slocknar?
I Trollet och Bråkarna Buse får vi följa med när Trollets lugna vardag plötlsigt rivs upp av trippanden, trampanden och klampanden. Vad är det som händer? Nervöst men nyfiket ger sig Trollet ut från under bron för att undersöka saken. När Trollet träffar tre bråkiga bockar går det först alldeles snett, men tillsammans reder de ut situationen och kan börja leka. Och om det inte blivit höst så leker de nog än!
Ålder: 3-6 år
ISBN: 978-91-988509-1-8
Boken kom ut 15 juni 2024
Min andra bok, Trollet och Bråkarna Buse, har sin utgångspunkt i frågan om varför trollet i den gamla folksagan är elakt egentligen? Det finns många versioner av sagan, men det är sällan någon tar upp trollets motiv och varför det väljer att vara elakt.
Under bokens tillblivelse landade jag så småningom i att se Trollet som en allegori över barnet som inte får vara med och leka, eller som inte riktigt förstår de sociala reglerna. Bockarna i boken leker och har roligt, och Trollet vill vara med, men det går snett. De missförstår varandra, och Trollet blir argt och ledset, tycker att Bockarna är dumma och tänker äta upp dem.
I min version av sagan löser det sig, och min förhoppning är att boken ska kunna hjälpa barn att visa förståelse för varandra när det inte riktigt går som det ska, till exempel när någon hamnar utanför eller känner sig utesluten.